Paradigma verandering en prestatieinkoop

Omdat een opdrachtgever vroeg naar mijn kennis van Prestatieinkoop pakte ik het boek van de Rijt en Santema uit de boekenkast. Al vaker keren was ik begonnen te lezen, maar nooit was ik tot het einde gekomen. Al na de eerste pagina’s begonnen mijn gedachten weer weg te dwalen, waarom had ik zoveel moeite met dit boek? Ligt het aan de nauwelijks onderbouwde successen? De traagheid van het boek als Jan Willem wordt opgevoerd? En dan weer de enorme snelheid waarmee soms verbanden worden gelegd die ik na drie keer lezen nog niet snap?

Ik ging weer terug naar de inleiding, misschien had ik daar iets overgeslagen. En opeens las ik ‘paradigma-verandering’. Ik dacht aan een van de bekendste paradigma veranderingen: draait de aarde om de zon, of de zon om de aarde? Dat was een vraag waar Galileo Galilei in 1610, voortgaand op de theorie van Copernicus, het bekende antwoord op gaf. Zijn ontdekking had een Nederlands tintje: Galileo deed die met een Nederlandse telescoop. De Kerk heeft nog lang weerstand geboden tegen deze paradigma verandering: van 1632 tot z’n dood in 1642 stond Galileo onder huisarrest en bij zijn leven heeft hij nooit, zeg maar de credits voor z’n ontdekking gekregen, in 1992 kreeg hij het excuus van de Kerk.

Maar goed. Wat Galileo voor het eerst zag en snapte, zette de wereld radicaal op z’n kop. Als je het ook zag kon je het nooit meer anders zien, behalve natuurlijk als je je blind staart.

Wat de Rijt en Santema dus eigenlijk voorstellen is dat Prestatieinkoop de wereld radicaal op z’n kop zet. Als je het ‘ziet’ dan zal Inkoop nooit meer hetzelfde zijn, het is alleen nog maar Prestatieinkoop wat de klok slaat. Maar zie die paradigma verandering zie ik maar niet. Een leuke, interessante, creatieve en stimulerende aanpak dat wel. Een aanpak, of in ieder geval delen daarvan, die inkopers in hun uitrusting moeten hebben.

Ik begon weer te lezen, ‘paradigma verandering’ zag ik niet meer, ik zag ‘aanvulling’ en soms ‘aanscherping’. Goh wat een leuk en leesbaar boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *